FAQ Corona

Beste OVH leden,

Op deze pagina delen wij met de leden van Onderwatersport Vereniging Haarlem de informatie aangaande het Covid-19 virus. Mocht de informatie die je zoekt er (nog) niet tussen staan, dan kun je altijd een email sturen naar [email protected]

Het is momenteel voor iedereen een onwerkelijke tijd met ongetwijfeld veel beproevingen en onzekerheden. Schroom echter niet om ons te contacteren als je een vraag hebt, hulp nodig hebt of anderzijds. We zijn een vereniging en we staan graag met elkaar voor jullie klaar!

Met sportieve groet,
Uw bestuur
Peter, Patricia, Pauline, Marcel, Sijtze, Hans en Jeroen. 


Protocollen

Het protocol van NOB vind je hier: https://onderwatersport.org/corona/
Het protocol van de zwembaden vind je hier: https://water-vrij.nl/organisaties/


Veelgestelde vragen

Kan ik alweer komen zwemmen?
Vanaf donderdag 10 juni 2021 kun je weer komen zwemmen!
Lees hieronder alle informatie over de maatregelen en ons programma.

Lees alle informatie s.v.p. goed door.

Houd svp rekening met het volgende: Kom niet eerder dan 5 minuten voor aanvang naar de club en trek thuis je zwemkleding aan. Doe een mondkapje op voor binnenkomst. Ga rustig één voor één naar binnen en geef je voorganger de ruimte. Max. twee personen in de hal en max. 1 persoon bij de registratie. Geef je volledige naam op bij de registratie en gun die persoon de tijd om de mensen die het nog niet weten, uitleg te geven over de routing. Ga pas naar binnen als de persoon voor je op kan schuiven. Na de uitleg s.v.p. rechtdoor lopen naar de grote kleedkamer en aanwijzingen opvolgen van de toezichthouders en de corona verantwoordelijke. Doe na het zwemmen je mondkapje weer op, kleed je om in de kleine hokjes, loop wel DOOR de hokjes heen via de föhns terug naar OVH (we volgen vanaf hier de SRO route niet meer). Meld je af bij de registratie voor vertrek.

Op welke uren is er wat te doen bij OVH?
Donderdag
20.30 – 21.00         Conditietraining                              Wedstrijdbad met belijning
21.00 – 22.00*        Banen zwemmen baan 1 t/m 5      Wedstrijdbad met belijning
21.00 – 22.00*        Freediving baan 6                          Wedstrijdbad met belijning
21.00 – 22.30         Vrij zwemmen                                 Recreatiebad
22.00 – 23.00         Onderwaterhockey                         Wedstrijdbad

* indien duiklessen gegeven worden, geldt de volgende indeling op donderdag
21.00 – 22.00         Banen zwemmen baan 1 t/m 3      Wedstrijdbad met belijning
21.00 – 22.00         Duiklessen baan 4 t/m 6                 Wedstrijdbad zonder belijning

Zondag normale weken
09.00 – 10.00         Vrij zwemmen baan 1 t/m 3           Wedstrijdbad zonder belijning
09.00 – 10.00         Banen zwemmen baan 4 t/m 6      Wedstrijdbad met belijning

Zondag tweede van de maand
09.00 – 10.00         Banen zwemmen baan 1 t/m 6      Wedstrijdbad met belijning
09.00 – 10.00         Vrij zwemmen                                 Recreatiebad

Welk lid categorie mag op welk moment zwemmen?
Alle Ere-, Hoofd-, Senior- en Opleidingsleden; alle momenten
Zwemleden; alleen op donderdag in het recreatiebad en beide baden op zondag, warme bad alleen op de 2e zondag van de maand.

Mag ik me weer in de kleedkamer omkleden?
Voor het zwemmen kleed je je om in de grote kleedkamer. Neem ALLE spullen mee.
Zet je tas in een vak langs het bad waar je gaat zwemmen. Na het zwemmen kun je douchen, houdt 1,5 meter afstand. Daarna kleed je je om in de kleine kleedhokjes. Loop daarna dóór het hokje heen, via de föhns, terug naar OVH.
Tip: doe voor de doorstroomsnelheid alsnog thuis al je zwemkleding onder je kleding aan.

Naar welke bankje moet ik?
Volg de looprichting bij binnenkomst. Zwem je in het wedstrijdbad? Dan kies je het bankje met het laagst beschikbare nummer. Dus net zolang doorschuiven tot je een leeg bankje treft en niet een hoog nummer kiezen. Zwem je in het recreatiebad? Loop dan door naar daar en kies daar een vak om je spullen neer te zetten.

Hoe gaat dat banen zwemmen?
De lijnen liggen in het bad. Baan 1 en 2 is voor de langzamere onder ons. Baan 3 en 4 is voor gemiddelde snelheid en baan 5 en 6 is voor de snelle zwemmers. Loop vanaf je omkleedbankje naar het bad toe en kies een baan. Blijf rechts zwemmen en als je sneller of langzamer gaat dan je baangenoten, dan schuif je een baan op. 

Anderhalve meter afstand:
Banen zwemmen en recreatief: ten allen tijde 1,5 meter afstand houden, behalve bij keren en inhalen.
Onderwaterhockey: tijdens het sporten geen 1,5 meter afstand, in de pauzes en op de kant wel 1,5 meter afstand.  
Duiken: tijdens het sporten geen 1,5 meter afstand, op de kant wel 1,5 meter afstand.

Wat doen de coronaverantwoordelijken?
Uit het team van zeven corona verantwoordelijken is er altijd één aanwezig. Deze persoon opent en sluit het clubhuis, laat de vrijwilligers eerst binnen en daarna de zwemmers. Hij/zij is aanspreekpunt voor de vrijwilligers die toezicht houden en de registratie beheren. Ook staat hij/zij in contact met de badmeester en is aanspreekpunt voor handhaving/Gemeente Haarlem bij controle. Hij/zij is op de hoogte van het volledige OVH protocol.
In het coronateam zitten: Peter Brem, Patricia van Mourik, Pauline op de Kelder, Marcel Roozekrans, Hans Stolvoort, Rob Prikker en Ed de Groot.

Wat zijn de afspraken omtrent onderwaterhockey? (donderdag 22.00-22.55u)
Onderwaterhockey mag in de normale vorm gespeeld worden. Wedstrijdjes mogen alleen onderling met de eigen ploeg gespeeld worden en nog niet tegen andere verenigingen.

Toezicht: Er wordt onderling toezicht gehouden met betrekking tot de coronaregels, omdat de sport voornamelijk onder water plaatsvindt.

Aanspreekpunt: Hans Stolvoort (corona verantwoordelijke) is het aanspreekpunt, indien hij niet aanwezig is, zal hij zelf onderling met een geregistreerd toezichthouder ruilen, om te waarborgen dat er een geregistreerde toezichthouder aanwezig is.  Van de onderwaterhockeyers zijn de volgende personen ook geregistreerd toezichthouder: Frank Kors, Peter Enneking, Elwin Dirkse en Eelco de Smidt.

Indien er niet geruild kan worden, betekent dit ook dat er niet getraind kan worden en dat er rond 22.00 uur afgesloten kan worden door de dienstdoende coronaverantwoordelijke van de avond. Bij het niet doorgaan van de training wordt dit gemeld in de onderwaterhockey groepsapp voor de sporters. Daarnaast geeft Hans dit door in de groepsapp van het corona team, zodat de dienstdoende corona verantwoordelijke hiervan op de hoogte is.

Om 22.55uur verlaten ze het bad en spannen ze indien nodig de lijnen terug.

Waarom gaat de deur pas zo kort van tevoren open?
Het zwembaden protocol hanteert dat (doel)groepen niet mogen mengen. Dus openen wij pas de voordeur rond de 2 minuten voor aanvangstijd. In dat moment lopen de zwemmers voor ons namelijk richting de bankjes om hun tas te pakken en naar de kleedcabines te gaan. Zodra wij het bad dan binnen lopen is de route weer vrij. Dit geldt dus ook voor ons bij de afsluiting van ons uur. Vooral op zondag is het van belang om 09.55 uit het water te zijn, je tas te pakken en naar de kleedcabines te lopen. Wij mengen dan niet met de SRO klanten die na ons komen.

Is het clubhuis open?
Nee, het clubhuis is sinds maart 2020 gesloten en blijft voorlopig ook gesloten. De keuken wordt nog gerenoveerd en we hebben nog geen nieuw bestuurslid gevonden voor het clubhuis/bar, wat noodzakelijk is voor opening.

Kan ik nog iets doen voor OVH?
Jazeker! We zoeken nog leden die willen helpen met de schoonmaak. Het is een zelfstandige klus voor de op vrijdag. Later ook weer op zondag of maandag, als het clubhuis echt weer opengaat. Voor nu gaat het om schoonmaak van de OVH entree, een lapje door de keuken en voornamelijk de gezamenlijke hal en toiletten. Meld je aan op [email protected]

Moet ik een mondkapje op?
Per 1 december 2020 is het door de overheid verplicht om een mondkapje te dragen. Je kan hem alléén afzetten op het moment dat je les moet geven of zelf gaat zwemmen. Daarna zet je weer een nieuw mondkapje op. We hebben back-up mondkapjes aangeschaft, maar probeer zoveel mogelijk je eigen mondkapjes mee te nemen. Het bestuur van OVH vraagt de toezichthouders en corona verantwoordelijken in het kader van voorbeeldfunctie hun mondkapje de gehele tijd te dragen.

Indien je om een (medische) reden geen mondkapje kan dragen, dan vragen wij je om de informatie van de Rijksoverheid op te volgen. Het bewijs van uitzondering toon je dan bij de inschrijving. 

Ik ben het niet eens met de coronamaatregelen en ik wil toch graag komen zwemmen.
We vragen je in het Boerhaavebad de geldende maatregelen én aanwijzingen van onze toezichthouders en corona verantwoordelijken op te volgen. We werken allemaal volgens het geldende protocol, welke tot in detail is uitgewerkt voor OVH. Alleen op deze manier kregen wij toestemming om te openen. Indien je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je deze doorgeven aan de aanwezige corona verantwoordelijke. 

Hebben we nog evenementen de komende tijd?
Nee helaas. In verband met het corona virus heeft OVH geen geplande evenementen, clubduiken of duikopleidingen. Zodra er weer mogelijkheden zijn, informeren wij jullie daarover. Tot die tijd staat er dus niets op de planning/

Ik mis het contact met de andere leden en zou graag in contact komen.
Je kunt altijd het bestuur contacten op [email protected] als je graag eens opgebeld wilt worden of als je op zoek bent naar de gegevens van andere leden.

Neem contact op met John van Leeuwen voor het ledeninitiatief op zondagmiddag 13.30 – 16.00, welke op eigen gelegenheid wordt georganiseerd. [email protected] 

Ik kom het clubblad normaal gesproken ophalen. Hoe kan ik deze nu ontvangen?
We versturen voorlopig alle clubbladen per post naar de leden toe. 

Kan ik nog wel zelf gaan duiken? 
Op eigen gelegenheid kan je duiken in Nederland. Bekijk hiervoor goed het NOB protocol. De link vind je bovenaan de pagina. Kijk zelf goed na of een duikstek niet gesloten is, wegens de corona maatregelen of drukte van recreanten. 

Ik zou graag mijn duikfles willen vullen bij OVH, wanneer kan dit?
Elke woensdag van 19.30 tot en met 20.00 uur staan er vrijwillige vulmeesters paraat om jouw fles te vullen. Zij handelen volgens de NOB protocollen. Je kan tot en met 20.00 uur je fles aanbieden. Daarna worden alle de aanwezige flessen nog gevuld en geen nieuwe flessen meer aangenomen. Spelregels:Alleen gekeurde flessen aanbieden • Flessen afgeven bij het hek • Alleen de vulmeester mag de compressorruimte betreden • De vulmeester vult de fles • Kom op tijd • Houdt 1,5 meter afstand van elkaar

Ik wil graag buiten duiken, maar ik heb geen buddy.
Neem contact op met [email protected] en maak daar kenbaar dat je een buddy zoekt. Er zijn ook diverse Whatsapp groepjes waarin we je kunnen plaatsen of zet een bericht op de volgende Facebook groepspagina https://www.facebook.com/groups/186867921399134/ . Je moet je eerst aanmelden bij de Facebook groep.

Ik ontvang geen nieuwsberichten op mijn e-mail.
Controleer je spam box of laat je e-mailadres controleren bij de ledenadministratie via [email protected] Vaak blijkt dat je onze e-mailadressen nog niet hebt toegevoegd aan je contactpersonen.